HR Norges HR-profiler

Nina Christin Yttervik Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Nina Yttervik: Fra bærekraftige pølser til bærekraftige pakker

Nina Christin Yttervik startet i jobben som konserndirektør HR og HMS i Posten 5. mars. Etter noen få dager i ny jobb gikk hun rett i karantene.

Gunhild Lokkevold Toppbanner Png

HR Norges HR-profiler

Navs HR-direktør Gunhild Løkkevol: H-ens hemmeligheter

Hvordan kan du skape endring ved å sparke beina under H-en (noen i) HR har i panna? Det har HR-direktør Gunhild Løkkevol i Nav tenkt mye på. Her deler hun hemmeligheten.

Hans Jacob Christensen Toppbanner Ny

HR Norges HR-profiler

HR-veteran Hans Jacob Christensen: «HR har et omdømmeproblem»

«HR har et omdømmeproblem», mener Hans Jacob Christensen. Månedens HR-profil er en veteran i faget, med stor internasjonal erfaring og mange tricks i ermet. «Jeg kaller meg en menneskerøkter», sier han. Men krystallkule, det har han ikke.

Jane Bordal

HR Norges HR-profiler

Jane Bordal, ny HR-topp i Statens vegvesen: «Nå handler det om å se fremover»

Hvordan ser arbeidsdagen ut for en kjemiingeniør som er forfremmet til øverste HR-leder i Statens vegvesen? «Jeg vet ikke ennå», svarer Jane Bordal. «Jeg begynte i jobben 1. januar.»

Erik Dale 1850X704

HR Norges HR-profiler

Humorist og HR-direktør Erik Dale: Humor er undervurdert i ledelse

Humor er undervurdert som lederverktøy, sier Erik Dale. HR-og kommunikasjonsdirektør i entreprenørselskapet Kruse Smith bør vite hva han snakker om. Humor har vært hans hobby siden han debuterte som Peder fra Froland i Lille Lørdag på midten av 90-tallet.

Kari Bech Moen 1850X704 3

HR Norges HR-profiler

Kari Bech-Moen: Gründeren som ble konserndirektør i DNB

Månedens HR-profil er i dag konserndirektør People i et av Nordens største finanskonsern, DNB. Tidligere har Kari Bech-Moen vært med å internasjonalisere et stadig mer diversifisert Telenor. Hun var i Telenor i nesten 12 år og hadde roller både i og utenfor HR.

Elin Horn Wintermeyer 1850X704

HR Norges HR-profiler

Elin Wintermeyer, Orkla: Norsk utenpå, engelsk på innsiden

Månedens HR-profil fikk sin profesjonelle «voksenopplæring» som konsulent i det barske, engelske arbeidslivet. Overgangen til Norge var tøffere enn hun hadde trodd. — Det er store kulturforskjeller mellom norsk og engelsk arbeidsliv, sier Elin Horn Wintermeyer, senior vice president HR i Orkla Confectionary & Snacks.

Mette Hopsdal 1850X704

HR Norges HR-profiler

HR-profilen Mette Hopsdal: Artist, salsa og direktør for DNA

Personaldirektøren ble HR-direktør. HR-direktøren ble Chief HR Officer. CHRO-en ble Chief People Officer. CPO-en ble Chief Culture Officer. Hva blir det neste? Kanskje DNA-direktør? God idé! Møt øverste HR-ansvarlige i Ice, DNA-direktør Mette Hopsdal. Hun er månedens HR-profil.

Geir Haugstveit Foto Paal Leveraas 1850X704

HR Norges HR-profiler

Fra datakonsulent til HR-direktør

Det ble lagt merke til en solid innsats som datakonsulent i Justisdepartementet tidlig i karrièren, som resulterte i headhunting, talentprogram og etter hvert oppdagelsen av HR. Geir Haugstveit, HR-direktør ved OsloMet og nyvalgt styremedlem i HR Norge er månedens HR-profil.

Bixi Pluss Smart Plug 1850

HR Norges HR-profiler

Bixi og de intelligente pluggene

Ordet «pipeline» har en egen betydning i HR, spesielt for de som er opptatt av talentutvikling. For Bixi Kruse og kollegene hennes er «pipeline» først og fremst noe de hjelper kundene med. At hun er der hun er, har sammenheng med oppfinnelsen av noen unike, intelligente plugger.

Ingrid Lorange 1850X704

HR Norges HR-profiler

En skapingeniør vender hjem

Første april kunne Ingrid Riddervold Lorange notere seg for seks måneder i topplederstolen i Siva. En god start i en virksomhet som har hatt oppsiktsvekkende mange lederskifter på få år. Ingrid Lorange er månedens HR-profil.

Siri Sandholt Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Siris «Afrika Light»

Siri gikk fra dotcom til dot-konk i Norge, til Leger uten grenser i Sør-Sudan, via tsunamien i Thailand. Etter en sving innom Sverige er hun nå tilbake i Norge. Nærmere bestemt Coop Norge. Møt dagligvaregigantens nye HR-direktør Siri Sandholt.

Morten Muller Nilssen Nsb 1850

HR Norges HR-profiler

Morten Müller-Nilssen: «Det enkleste er å sitte stille»

Tid er et viktig stikkord for Morten Müller-Nilssen. Så viktig at han har skrevet to bøker om tidsstyring. Paradoksalt nok er han organisasjonsdirektør i landets kanskje mest tidsutskjelte virksomhet: NSB.

Lene Gaathaug Islamabad 1850

HR Norges HR-profiler

Lene og livvaktene

Lene Gaathaug er HR-direktør (CHRO) i Telenor Pakistan og har bodd på hotell i snart halvannet år. Hver gang hun går ut av rommet følger to livvakter henne. I helgene lufter hun ‘gutta’ i åsene utenfor byen. «Jeg kaller dem ikke livvakter, jeg kaller dem ‘sikkerhetsfolka mine’», sier månedens HR-profil.

Olav Hypher Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Olav Hypher: Bærekraft, IS og (veldig) Sterk strøm

Som student tok han ekstrajobb i Telenor. Snart var han globalt ansvarlig for samfunnsansvar. Senere drev han vannkraft i Tyrkia. I dag er han HR-direktør i Statkraft. Møt HR-profilen Olav Peter Hypher.

Tone Polden Lunde Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Mangfoldssjefen på Sotra

Tone Polden Lunde har en jobb ikke så mange andre har. Månedens HR-profil er Norges kanskje eneste rendyrkede sjef for mangfold i næringslivet.

Benedicte Teigen Gude Nyhetsbrev

HR Norges HR-profiler

Benedicte Teigen Gude: Sjøforklart HR-topp på verdens tak

Hun har mastergrad i statsvitenskap med spesialfokus på terror som kommunikasjonsverktøy. Hun har jobbet i etterretningen («men ikke som spion»). Hun klatrer opp på fjell for moro skyld, og har «The Seven Summits» i sikte. Møt månedens HR-profil, HR- og kommunikasjonsdirektør Benedicte Tegen Gude i Wilhelmsen-gruppen.

Pham Thu Ha Oppslag 1850X704

HR Norges HR-profiler

Hvordan en venn, en bestemor, kong Harald og jakten på lykke brakte Thu Ha til Norge

- Norges problem er at de ikke har noen problemer, sier Pham Thu Ha underfundig. Den unge, smarte jenta fra Vietnam valgte likevel Norge og BI da tre universiteter verden over tilbød henne gratisplass. «Fordi norske ledere leder med hjertet.»

Johnny Olsen Dc 9 Oppslag 1850X704

HR Norges HR-profiler

Johnny sitter ved spakene for HR i det største forskningsinstituttet du aldri har hørt om

Han har vært i krigen, han har omstilt Forsvaret, utviklet ledere, drevet HR i helsevesenet og kan når som helst overta spakene på flyet du sitter på. Men alt det der ble for kjedelig for Johnny Olsen. Det er mye mer spennende å jobbe med HR blant forskere på mat og fisk.

Hilde Kristoffersen Oppslag

HR Norges HR-profiler

Hvordan Hilde hyrer bærekraftige bønder som skal «skille melk fra Oboy» i Nordsjøen

Bærekraft er et av oljebransjens viktigste «godord» for tiden. Vår HR-profil Hilde Kristoffersen oppfordrer industrien til å tenke bærekraft også når det gjelder rekruttering, med den siste store nedturen i bransjen friskt i minne.

Samya Halim Oppslag 3

HR Norges HR-profiler

Samya Halim (31) leder 200 oljearbeidere: — «Annerledes» er livet mitt i et nøtteskall

– Jeg har aldri vært med i et styre før, så dette blir nytt for meg, forteller HR Norges nye styremedlem Samya Halim. Samya er ikke norsk, hun er ung, hun er kvinne. Mangfold helt etter boka, altså. Dessuten er hun sjefen til 200 av de tøffeste folka i olja. Her er månedens HR-profil.

Lise Lyngsnes Randeberg Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Månedens HR-profil: Da Lise så lyset

En ekskursjon hun ikke var med på fikk Lise til å se lyset. Det endte med en doktorgrad i biomedisinsk optikk. Møt månedens HR-profil, Tekna-president og NTNU-professor Lise Lyngsnes Randeberg.

Else Karin Esoy Thumb

HR Norges HR-profiler

Sykepleieren som ble global HR-direktør

— Min far stilte diagnose på motorer over telefon, basert på lyd, og var både «doktor og psykolog» for de lokale fiskerne, sier Else Karin Æsøy. Selv startet hun som sykepleier. I dag er hun øverste HR-leder i Vard. Her er månedens HR-profil.

Klp Lisbeth Sort

HR Norges HR-profiler

Lisbeth gjør pensjonskassen rosa

Lisbeth Andersens egen nære historie bidrar til at det i dag er stor takhøyde for annerledeshet i Kommunal Landspensjonskasse, KLP.

Kari Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Kari B. Andersen: — Menneskeskjebner går rett i hjerterota mi

Månedens HR-profil er en presumptivt rå, brutal arbeidsrettsadvokat som gir f… i skjebner så lenge lovens bokstav er intakt og til arbeidsgivers fordel. Bortsett fra at det er så langt fra Kari Bergeius Andersen som det er mulig å tegne et bilde av en personlighet.

Vidar Lødrup Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Vidar Lødrup detaljstyrer aldri. Unntatt når han gjør det

– Jeg har alltid jobbet i komplekse virksomheter, men denne tar kaka, sier direktør HR og administrasjon Vidar Lødrup. Månedens HR-profil er øverste HR-leder i Statens Vegvesen, den viktigste aktøren i en sektor som bare vokser. Likevel er dagens tema konsolidering og nedbemanning.

Hr Profilen Ingar Skaug Portrett Web

HR Norges HR-profiler

Ingar Skaug: Veien fra Hopalong Cassidy, via SAS og Wilhelmsen til pensum i ledelsesstudier

71 år gammel kan vår HR-profil se tilbake på en lederkarriere som er gått inn i lærebøkene. Eks-konsernsjef i Wilh. Wilhelmsen og den tidligere topplederen i SAS har ledet snuoperasjoner som i dag er pensum ved høyere læresteder. Her er Ingar Skaug.

Tommy Johansen Nyhetsbrev

HR Norges HR-profiler

Tommy tok en master for å vise at lean virker. Beviset uteble, men troen lever

Tommy Johansen ville bevise at lean var årsaken til resultatforbedringen i NAV-kontorer i Hordaland. Så han skrev en masteroppgave om lean. Men han fant ingen vitenskapelig sammenheng. «Troen lever videre», sier assisterende fylkesdirektør i NAV Hordaland. Her er månedens HR-profil.

Eva Gjovikli Foto Paal L Thumb

HR Norges HR-profiler

Fra revisjon til lederutvikling: Eva byttet kalde tall med varme ledere og hotte trender

Det viktigste for topp- og HR-ledere i dag er hvordan virksomheten skal restruktureres. Hierarki funker ikke lenger. Hva som funker? Det er komplisert, som det heter på Facebook. En som vet mer enn de fleste er lederutvikler Eva Gjøvikli. Her er månedens HR-profil.

Rhonda Moore Thumb

HR Norges HR-profiler

Rhondas reise fra HRs ville vest til HR-direktør for russisk milliardær i Brooklyn. Neste stopp: Norge?

Da Rhonda Moore besøkte Norge for første gang i 2011, ble hun forelsket. Det har ikke gått over. «Jeg har vært i 19 land. Men da jeg kom til Norge var det første gang jeg følte meg hjemme. Bare jeg tenker på Norge slår hjertet mitt fortere. Jeg drømmer om en dag å flytte hit og jobbe her.»

Tina Stiegler Stormkast 2 900

HR Norges HR-profiler

I skyggen av Mark Zuckerberg

Da ukens HR-profil begynte i Schibsted i 2002 sprakk dotcom-boblen. Men det var ikke hennes feil. Tina Stiegler var tross alt bare 25 år og hadde akkurat startet som trainee. 15 år senere leder hun arbeidet med å endre Schibsted raskere enn Facebook greier å spise dem ut av markedet.​

Torbjørn Buer Thumb

HR Norges HR-profiler

Torbjørn Buer: Å se seg selv utenfra, og andre innenfra

Kirkens Nødhjelp var i krise. Men hanen måtte gale tre ganger før Torbjørn Buer forstod at han var redningsmannen. — Mirakel? På et overordnet plan er hele menneskeheten et mirakel, sier ukens HR-profil.

Lene Renneflott T2 Toppslag

HR Norges HR-profiler

Lenes håndsopprekking kostet arbeidsgiveren millioner

Lene rakk opp hånda. Spørsmålet hennes nullstilte 1500 interne arbeidstimer i selskapet hun den gang jobbet for. Men det er en annen historie. I dag oppdrar Lene Renneflott hund gjennom positiv forsterkning på fritiden og gjeter katter ved Universitetet i Oslo i arbeidstiden.

Hr Profilen Mette Sorlien Thumb

HR Norges HR-profiler

Alene på tribunen. Alene i HR

I Norges Fotballforbund er det mer enn 130.000 frivillige, 30.000 lag, 3.000 dommere, 200 ansatte og 27 engasjerte. Men bare én HR-person. Møt ukens HR-profil, Mette Sørlien, HR-sjef i NFF.

Katja Lehland Thumb 2

HR Norges HR-profiler

Konserndyret på Sørlandet

— Jeg fant jeg fort ut at jeg er det jeg kaller «corporate animal», sier Katja Lehland. Ukens HR-profil har base i Kristiansand, og trives best når hun har tusenvis av kolleger.

Laila Stange Thumb

HR Norges HR-profiler

Laila (67) hoppet av topplederjobb som 55-åring. «Det ble for lett»

Ta en doktorgrad? Videreutdanning? Utvide virksomheten? Som mange andre lurer Laila på hva hun skal bli når hun blir stor. Forskjellen på Laila og de fleste andre er at Laila er 67 år.

Hans Olav Hellem Thumb

HR Norges HR-profiler

En doktorand i alkohol skapte bølger i Making Waves. Det forandret alt for HR-direktør Hans Olav Hellem

Den ene har 400 indre motiverte ansatte med etterspurt kompetanse. Den andre tar doktorgrad på alkoholisme. Nå var de på fjelltur sammen. «Vet du egentlig noe om motivasjon?», spurte alkoholdoktoren. Svaret rystet ham. Han ga HR-direktør Hans Olav Hellem en leksjon i motivasjon som forandret alt.

Elin Stoermann Naess Thumb

HR Norges HR-profiler

Piken fra vestkanten, gutta fra Ullersmo og kreftpasientens arbeidsdag

Det var en spennende dag for Elin. Mer enn 20 år etter at hun valgte bort videregående skole stod hun på trappa til Sinsen voksengymnas for å ta artium. Rundt henne i skolegården stod en gjeng andre frafalne på retur. Noen av dem kom med «privatsjåfør» i umerkede biler fra fengsler rundt Oslo.

Bard Kuvaas 1850X1233 2

HR Norges HR-profiler

Bård Kuvaas: Prososialt motivert professor med rocke-fot

Bård Kuvaas var selv leder en gang. Men en av Norges mest markante ledelsespredikanter likte seg ikke i lederrollen. Han ville hjem til faget.

Steffen Brorby Thumb

HR Norges HR-profiler

Steffen og sjokoladefabrikken

Magi er ikke lenger nok til å drive en sjokoladefabrikk, - langt mindre når man har en hel flåte av snacks- og godterifabrikker å passe på. Da trengs det litt HR også. Møt ukens HR-profil, Steffen Brørby, eks platoon commander, nå HR-direktør i Orkla Confectionery & Snacks.

Manuela Ramin Osmundsen Thumb

HR Norges HR-profiler

Manuelas «mission impossible»

Er strategisk HR i offentlig sektor et umulig oppdrag? — De fleste er et sted mellom å slukke branner og drive utvikling, mener Manuela Ramin-Osmundsen, HR-sjef i Miljødirektoratet.

Gisle Norheim Thumb 2

HR Norges HR-profiler

Hvordan verden ser ut gjennom personaldirektørens briller

— «Statens personaldirektør» er ikke bare en tittel, det er en institusjon, forteller statens personaldirektør Gisle Norheim i dette intervjuet. Ett år etter at han overtok arbeidsgiveransvaret for 160.000 ansatte tas HR Norges profilerer i mot på kontoret hans i Akersgata for en oppsummering.

Sigrun Vågeng Foto Nav Thumb

HR Norges HR-profiler

Sigrun valgte jobb i blinde. Nå gir hun bort 15.000 kroner pr sekund

Sigrun var forbanna. Skikkelig forbanna, sånn som bare Sigrun Vågeng kan være det. Det var sjefen som hadde utløst det. Igjen. Men nå var begeret fullt. Hun la en dobbeltside med stillingsannonser fra Aftenposten foran seg, lukket øynene, og lot pekefingeren og skjebnen styre.

Henning Bang Thumb

HR Norges HR-profiler

Hvordan Henning Bang temmer elefantene i ledergruppa

Han hjelper toppledere i store norske virksomheter til å snakke om de vanskelige tingene, elefanten i rommet. I blant gråter direktører i hans oransje lenestoler. «Ledergruppeutvikling er ikke for amatører», sier ukens HR-profil Henning Bang.

Sveinung Roseid Thumb 2

HR Norges HR-profiler

Sveinung sa farvel til toppjobb i HR. Nå er han frilanser

«Alle» snakker om frilanssamfunnet, men få i HR gjør noe med det. Unntatt Sveinung Røseid. Den tidligere HR-direktøren i Orkla hoppet av og startet for seg selv. Her er hans historie.

Tore Hoylie Thumb

HR Norges HR-profiler

HR-direktør for 10.000 kremmere

— Her er den nye jobben din, sa kona til Tore Høylie, og stakk til ham en stillingsannonse. Så begynte han som innkjøper i Rema 1000. I dag hjelper han 10.000 kremmere med å skape verdier ved å etterleve verdier. Møt ukens HR-profil, HR-direktør Tore Høylie i Rema 1000.

Hege S Dillner Thumb

HR Norges HR-profiler

Barndomsminnet som fikk Hege Dillner til å skifte jobb

Hege Dillner trivdes med utfordringene i Utdanningsdirektoratet, og hadde ingen planer om å slutte. Men hodejegeren hadde insistert på at hun i det minste måtte gjøre seg kjent med Veidekke. Da hun klikket seg inn på nettsiden var det første som kom opp et bilde som på et øyeblikk åpnet slusene til fortiden på vidt gap. Pulsen slo fortere og minnene strømmet på.

Kenneth Tilley Thumb

HR Norges HR-profiler

Fra ´tyngdekraftansvarlig´ til kontinuerlig forbedrer ved Mjøsa

Før surfet ingeniørene på oljeflak over Nordsjøen. I dag seiler de heller på Mjøsa. — For ikke lenge siden slet vi med å få tak i kompetanse, nå er det enkelt, sier Sparebanken Hedmarks Kenneth Tilley fornøyd. Det er jo definitivt en forbedring, og det er nettopp kontinuerlig forbedring ukens HR-profil får betalt for.

Svein Børge Hoftun Thumb

HR Norges HR-profiler

Svein Børge gikk fra verdens beste jobb til en enda bedre

Ukens HR-profil liker jobben sin: «Jeg hadde verdens beste jobb. Så kom bydelsreformen, og vi ble spredt for alle vinder. Nå har jeg en enda bedre jobb». Møt Svein Børge Hoftun, direktør for HR og innovasjon i Nordre Aker bydel, Oslo.

Olaf Saxegaard Thumb

HR Norges HR-profiler

Ukens HR-profil bruker HR til å bekjempe korrupsjon i Ukraina

Da Olaf skulle hente skilter til bilen sa politimannen at de ikke var klare likevel. «Du må vente to måneder til.» Olafs kone ga politimannen 200 kroner. Da ordnet det seg. Møt ukens HR-profil Olaf Saxegaard, som bruker HR til å bekjempe korrupsjon.

Magne Hovden Statoil Thumb

HR Norges HR-profiler

Magne har «den viktigste HR-jobben i Norge». Og antagelig de største utfordringene

«Selv var han intet skolelys. Han modnet sent, og en lærer måtte ta et verbalt ´kraftig tak i nakken´ for at Hovden sakte, men sikkert tok ansvar for egen læring», skrev Stavanger Aftenblad om ukens HR-profil. I dag har han det som er blitt kalt «den viktigste HR-jobben i Norge». Møt Magne Hovden, HR-direktør i Statoil.

Siw Sporstol Thumb Wh

HR Norges HR-profiler

Kraftverket i Hafslund

Hun startet i departementet og fortsatte som personalsjef for Kims og Sætre. I dag jobber hun blant annet med «Kraftverket». Møt ukens HR-profil, Siw Sporstøl i kraftleverandøren Hafslund.

Johan J Jakhelln Thumb

HR Norges HR-profiler

HR, vann og Johan uten land

Det henger en sky av rotløshet og rastløshet omkring ukens HR-profil. 68-åringen ser ut som en 50-åring, og har utålmodigheten til en 19-åring som venter på at livet skal begynne på ordentlig. Møt Johan F. Jakhelln, fargerik HR seniorkonsulent hos leverandøren av byens viktigste råvare: Oslo vann og avløp.

20160507 Hanne Karine Simensen Hydro Thumb

HR Norges HR-profiler

Hannes transformasjon: Sidelengs og opp, fra Holmestrand til Rio. Nå transformerer hun HR i Hydro

Hanne startet sin karriere med å markedsføre valset aluminium. Siden har hun transformert seg selv og sin jobb mange ganger. I dag transformerer hun HR i Hydro. Ukens HR-profil er industrigigantens øverste HR-leder Hanne Karine Simensen.

Hr Profilen Anne Stoerseth Thumb

HR Norges HR-profiler

​I en sofa på arkivet

Frynsegoder florerer ikke i det offentlige. Anne Størseth og hennes kolleger har likevel en fordel ikke mange har i det private: et atombombesikkert hvelv. I det underjordiske hvelvet er det fire etasjer med 150 hyllekilometer arkiver. Velkommen til HR i Riksarkivet.

Tor Arnesen W600

HR Norges HR-profiler

Hvordan Tor (og 52 av hans nærmeste venner) skal få oljebransjen inn i fremtiden

— Det er viktig å få kvinnene øverst i stokken, sier Tor Arnesen. Han plukker opp det øverste kortet i bunken, snur det, og stikker det inn i midten. Det er kløver dame. Han gjør det igjen. Hver gang er det kløver dame.

Solveig Hellebust Thumb

HR Norges HR-profiler

Hvordan tilfeldigheter gjorde Solveig til konserndirektør HR i Nordens største bank

Solveig Hellebust kom inn i HR ved et slumpetreff. En spontan telefon en dag på begynnelsen av millenniet ble starten på en reise som tilfeldigvis ledet fram til en viktig posisjon i toppledergruppa i DNB.

Tiril Lemaréchal Thumb

HR Norges HR-profiler

Tirils ti tips til deg som er ny i HR

«Lytt til erfarne fjellfolk», sier de i Turistforeningen. Det er et råd som også gjelder for deg som er ny i arbeidsmarkedet. Tiril Lemaréchal rådførte seg med og lyttet til de rette menneskene og fikk drømmejobben. Her er hennes tips til andre som er nye i HR-rollen.

Hr Profilen Per Harald Engesaeth Pingviner Thumb

HR Norges HR-profiler

Fra vaskemiddelselger til HR-sjef for pingviner

Han har lite eller ingen HR-faglig utdanning, men er god til å selge vaskemidler. Likevel fikk han og teamet i 2014 HR-prisen for måten Jotun driver HR. Møt Per Harald Engesæth, pingvinenes egen HR-sjef.

Hilde Jordan Thumb 2

HR Norges HR-profiler

HR langs fjord og fjell

Etter en nær-døden opplevelse for noen år siden, er Hurtigruten mer vital enn noensinne. HR står sentralt når rederiet skal ansette og begeistre sjøfolkene som holder turistene glade og skuta på rett kurs. Møt ukens HR-profil, Hilde Jordan, HR-manager i Hurtigruten.

Dyveke Hamza Thumb Haavind

HR Norges HR-profiler

Dyveke Hamza: Om å gjete katter og ta vare på talenter

Norsk arbeidsliv har ikke råd til å gå glipp av talenter, det være seg på grunn av alder, etnisitet eller kjønn, mener Dyveke Hamza. Selv har hun slått seg gjennom to glasstak for å komme der hun er i dag.

20160412 Eniro Bent Hay Img 0032

HR Norges HR-profiler

Med Gule Sider fra gyldne tider til sort belte i omstilling

Bent Hay sa farvel til våpnene og fulgte hjertet inn i HR. Men det ble ikke slutt på mannefallet. De siste 30 månedene har han nedbemannet ti ganger. Det er definitivt slutt på de gyldne tider i de Gule Sider. — Jeg har sort belte i omstilling, smiler HR-sjefen skjevt.

Fredrik Remmen Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Kokketesten

Når en potensiell ny kokk kommer til ansettelsesintervju hos HR-sjef Fredrik Remmen i restaurantgruppen Olivia, er oppskriften på den første screeningen enkel, men effektiv. Kandidaten får et eple, en skjærekniv og et skjærebrett. Minutter senere vet Fredrik om vedkommende er verdt å bruke mer tid på.

Tove Selnes Toppbanner

HR Norges HR-profiler

Alltid beredt

Hun gikk fra et ungt, innovativt selskap som utfordrer det bestående til et selskap med 250 år lange tradisjoner som i dag utfordres av disruptive krefter. Ukens HR-profil er Tove Selnes, HR-direktør i Storebrand.

Hallstein Mørk Thumb

HR Norges HR-profiler

Hallstein var «skap-CHRO» i 22 år før han ble HR-direktør i Nokia

— Gjennom hele min tidligere karriere var jeg veldig klar overfor meg selv og andre at jeg var administrerende direktør på vent, og at jeg egentlig ville jobbe med HR, sier Hallstein Mørk. Etter mer enn to tiår som toppsjef i HP ble han til slutt utfordret av sin kone:

Cecilie Heuch Dnv Gl Thumb

HR Norges HR-profiler

​Cecilie og DNV GL ansatte 790 ledere på fire måneder

Den 15. mai 2013 er det samling i toppen i DNV GL. En av de første som går opp på scenen er Cecilie Blydt Heuch, Chief HR Officer (CHRO) i selskapet. Hun ser ut over de vel 100 deltakerne og kjenner på den nervøse spenningen i rommet. Ledersamlingen betyr mye for fremtiden til hver enkelt.

Hrn Hr Profilen Anette Sørensen Thumb

HR Norges HR-profiler

Anettes egenterapi etter nedbemanning: Gull i VM

Anette la frem forslaget om nedbemanning til ledelsen i Fædrelandsvennen. Hvis de tok det til følge ville hennes egen elskede jobb bli borte.

160223 Hrn Hr Profilen Kristin Flagstad Foto Iss Thumb

HR Norges HR-profiler

Slik fikk doktor Flagstad ned sykefraværet med 10 prosent

Etter fire år som forsker og seks år som rådgiver på arbeidsmiljø kjente Kristin Flagstad at det var på tide å ta steget inn i en operativ HR-rolle. Doktoranden i HMS bidro deretter til at sykefraværet gikk ned med nesten 10 prosent hos den nye arbeidsgiveren.

160215 Hr Norge Hr Profil Bjørn Magnus Jakobsen Kud 590X300

HR Norges HR-profiler

En dag i en HR-byråkrats liv

På vei ut av kontoret kom Bjørn Magnus Jakobsen på at en kollega hadde sin siste arbeidsdag før ferien. Han gikk innom henne i forværelset til statsråden for å ønske god ferie. Da smalt det på den andre siden av gaten. Datoen var 22. juli. Året var 2011.

Hr Profilen Ingolf Voll Kalsto Foto Øyvind Saetre Gassco Thumb

HR Norges HR-profiler

HR-profilen Ingolf Voll: «Hvilken jobb jeg har om en uke vet jeg ikke»

«Hvilken jobb jeg har om en uke vet jeg ikke. Kanskje HR blir byttet ut med noe helt annet.» Det var ordlyden i en epost fra HR-direktør i Gassco, Ingolf Voll. Nå har dommen falt. Hvordan det gikk? Ukens HR-profil forteller.

Solfrid Skilbrigt 2016 01 28 9893 Thumb

HR Norges HR-profiler

Solfrid og Sopra Sterias enkle hemmelighet

Sopra Steria er kjent for sin evne til å tiltrekke seg og beholde dyktige konsulenter. HR-direktør Solfrid Skilbrigt har selv vært der i 30 år, og hun er ikke alene om det. Her er den enkle hemmeligheten.

Hr Profilen Marianne Synnes Kaasa Thumb

HR Norges HR-profiler

En gründersjel i en HR-kropp

— Jeg liker å bygge, sier Marianne Synnes Kaasa. HR-direktøren i Eramet Norway har tidligere vært med å starte opp fem nye virksomheter.

Merete Hverven Bull Thumb

HR Norges HR-profiler

En av tidenes største finansskandaler brakte Merete inn i HR

Da et av verdens største revisjonsselskap seilte inn i solnedgangen i 2002 som følge av deres involvering i Enron-skandalen, ble restene overtatt av Ernst & Young (nå EY). Arbeidet med å smelte sammen to kulturer var Merete Hverven Bulls vei inn i faget. I dag integrerer hun kulturer mange ganger i året.

Lene Larssen medium

HR Norges HR-profiler

Lene hoppet av karusellen på Tusenfryd. Neste uke er hun konferansegeneral for 500 HR-folk fra offentlig sektor

Etter ni år på Tusenfryd fikk Lene Larssen ansvaret for å arrangere Pensjonskonferansen til HR Norge. Da var pensjon «noe jeg bare hadde hørt om». Ikke rart. Hun var ikke mer enn 24 år.

Ketil Mjoen 590x300

HR Norges HR-profiler

Ketil startet med brannbiler og endte som HR-topp

Han startet karriéren med å kjøpe brannbiler. I dag slukker han branner selv. Møt ukens HR-profil, HR-sjef Ketil Mjøen i Skien kommune.

Henrik Ohrn klatrer thumb

HR Norges HR-profiler

Øhrn(e)-perspektiv på norsk HR

HR Norge er 13 år, men ukens HR-profil har jobbet der i 15. Uten ham ville ikke HR Norge vært HR Norge. Hans forskningsfunderte overblikk over det norske HR-landskapet gjør ham til en uvurderlig informasjonskilde. Her er Henrik Øhrn.

kathleen-mathisen-facebook-fallskjerm-thumb

HR Norges HR-profiler

Kathleen siktet mot å bli bioingeniør. Hun landet i oljen.

Hvis du kunne velge mellom Mauritius og Bergen, hva ville du valgt? Marie Nathalie Kathleen Offman Mathisen valgte Bergen. Der stråler hun i regnet. Hennes motto som HR-direktør i DOF Subsea? «Det gjelder å holde hodet under vann.»

elopak-world-thumb

HR Norges HR-profiler

Jannicke setter standarden for 2.800 medarbeidere over hele verden

I Elopak, et norsk selskap med mer enn 50 nasjonaliteter spredt over hele verden, er den globale HR-toppen Jannicke Granviken Woxmyhrs ledestjerne tydelig: «Mennesker verden over trenger å bli sett, hørt og respektert. Det har ingenting med forskjellig kultur å gjøre», fastslår hun.

linn haekkinen toppbanner

HR Norges HR-profiler

HR-profilen: Linn nedbemannet mange kolleger i Shell. Så ble hun selv nedbemannet

«Skal du forstå en annens situasjon fullt ut, må du ta på deg skoene hennes og gå en mil i dem», er det blitt sagt. Linn Häkkinen har hatt mange vanskelige avskjedsintervju med ansatte i Shell. Nylig ble hun selv nedbemannet.

live-leer-thumb

HR Norges HR-profiler

Live Leer hele veien fra Apple til Opera

En mer udannet versjon av Live Leer kunne fort fyrt av et «moren din jobber ikke her». Men til tross for at VP Global HR Opera Consumer iblant irriterer seg over negative utslag av kvinnedominansen i HR, er hun en for dyktig interkulturell balansekunstner til å tråkke i den salaten.

Karamjit Singh thumb 2

HR Norges HR-profiler

Karam (35) gikk fra avisbud til global HR-leder i Hydro på 15 år

For 15 år siden var han avisbud. I dag er han med på å transformere Hydros globale HR-funksjon. Møt ukens HR-profil, Karamjit Singh.

sarah riahi thumb

HR Norges HR-profiler

Hva HR har til felles med Morgan Freeman? Spør Sarah Riahi

Sarah Riahi er HR Business Partner i COWI, og gikk til HR fordi hun vil være som Morgan Freeman. Aller helst vil hun være djevelens advokat. Men råd, det gir hun ikke. Unntatt når hun gjør det.

Mette Krogsrud thumb

HR Norges HR-profiler

Mette Krogsrud har gått helt til topps i næringslivet. Der er det rom for flere fra HR, viser forskning

Det finnes mange eksempler på at HR-profesjonelle kan ha en karrierevei som fører helt til en toppsjefposisjon. Mette Krogsrud, adm dir i KornFerry, er en av dem.

motivasjonskurven-alder-thumb

HR Norges HR-profiler

For Gjensidiges mester i motivasjon er fleksibilitet den beste belønning

Jon Hauge Kalsheim er en mester i motivasjon. I hvert fall har han en master. Den bruker Gjensidige til å strømlinjeforme prosessene som leder fram til lønnsjusteringen i januar,

yvonne-fosser-toppbanner

HR Norges HR-profiler

Da Yvonne sa nei til å overta sjefen sin jobb tok karrieren av

Yvonne Fosser ble tilbudt jobben til sjefen sin. Hun svarte nei. Det ble starten på en karrierevei som så langt har ført henne til direktørkontoret i HR-avdelingen i Innovasjon Norge.

Marianne Reese Larsen thumb 500x390

HR Norges HR-profiler

«Det beste (og verste) med jobben min er motstand»

Marianne Reese Larsen er et av disse menneskene som popper opp overalt og når som helst i databransjen og HR. Enten hun holder foredrag eller engasjerer seg i frivillig arbeid eller deltar i fokusgrupper er hun alltid intenst og behagelig til stede. Helt til hun må haste videre til neste avtale.

Hold deg oppdatert på det siste innen HR. 
Meld deg på nyhetsbrevet vårt i dag!